Co prawda ciasta i słodkości nie są najistotniejszym elementem menu weselnego i nie wszyscy się nimi zajadają, nie może ich jednak zabraknąć na biesiadnym stole. Jeśli właściciele sali wyrażą zgodę, wypieki może przygotować ktoś z rodziny. Nie zawsze jest to możliwe, ponieważ w przypadku, gdyby któryś z gości się zatruł, odpowiedzialność będzie ponosić właściciel lokalu. Ale jeśli np. organizujemy wesele we własnym domu czy ogrodzie, mamy już zdecydowanie więcej swobody.
Jeżeli jednak nie mamy nikogo, kto mógłby przygotować ciasta na wesele i zamawiamy je w cukierni (lub bezpośrednio w lokalu, w którym odbywa się impreza) warto postawić na sprawdzone menu proponowane przez obsługę. Za wyroby robione na specjalne zamówienie z pewnością zapłacimy więcej, a nie zawsze mamy gwarancję, że będzie dokładnie takie jak sobie życzyliśmy. Dobrze, jeśli zamówimy więcej ciastek czy ciasteczek, niż ciast z kremami i masami, gdyż są one trwalsze (w upały kremy mogą się ważyć i „wypływać” z ciasta) i tańsze. Nie przesadzajmy też z ilością słodkości i raczej zrezygnujmy z rozdawania ciasta wychodzącym gościom – możemy się im odwdzięczyć w inny sposób.
W przypadku tortu weselnego nieco trudniej iść na odstępstwa – w końcu jego krojenie to jeden z ważniejszych momentów w czasie przyjęcia weselnego. Jeśli chcemy mieć okazały, kilkupiętrowy tort, a liczba gości nie jest zbyt duża, możemy poprosić cukiernika o użycie specjalnych styropianowych form na dolne piętra. Przyozdobione tak samo jak części z ciasta niczym nie będą się od nich odróżniać, a pozwolą obniżyć cenę tortu.
W kolejnych artykułach opiszemy jak można ciąć koszty, zaangażować się inwestując swój czas a oszczędzając pieniądze:
Jeżeli jednak nie mamy nikogo, kto mógłby przygotować ciasta na wesele i zamawiamy je w cukierni (lub bezpośrednio w lokalu, w którym odbywa się impreza) warto postawić na sprawdzone menu proponowane przez obsługę. Za wyroby robione na specjalne zamówienie z pewnością zapłacimy więcej, a nie zawsze mamy gwarancję, że będzie dokładnie takie jak sobie życzyliśmy. Dobrze, jeśli zamówimy więcej ciastek czy ciasteczek, niż ciast z kremami i masami, gdyż są one trwalsze (w upały kremy mogą się ważyć i „wypływać” z ciasta) i tańsze. Nie przesadzajmy też z ilością słodkości i raczej zrezygnujmy z rozdawania ciasta wychodzącym gościom – możemy się im odwdzięczyć w inny sposób.
W przypadku tortu weselnego nieco trudniej iść na odstępstwa – w końcu jego krojenie to jeden z ważniejszych momentów w czasie przyjęcia weselnego. Jeśli chcemy mieć okazały, kilkupiętrowy tort, a liczba gości nie jest zbyt duża, możemy poprosić cukiernika o użycie specjalnych styropianowych form na dolne piętra. Przyozdobione tak samo jak części z ciasta niczym nie będą się od nich odróżniać, a pozwolą obniżyć cenę tortu.
W kolejnych artykułach opiszemy jak można ciąć koszty, zaangażować się inwestując swój czas a oszczędzając pieniądze:
- Tanie wesele. Część I - PLANOWANIE
- Tanie wesele. Część II - STROJE
- Tanie wesele. Część III - URODA I KWIATY
- Tanie wesele. Część IV - DEKORACJA SALI I ZAPROSZENIA
- Tanie wesele. Część V - TRANSPORT
- Tanie wesele. Część VI - ZDJĘCIA
- Tanie wesele. Część VII - LOKAL
- Tanie wesele. Część VIII - MUZYKA
- Tanie wesele. Część IX - TORT WESELNY I CIASTA
- Tanie wesele. Część X - JEDZENIE, NAPOJE I ALKOHOL
Ocena:5 (Liczba głosów:5)
Warto przeczytać
Komentarze
Dodaj komentarz
Ostatnio czytane artykuły
Tagi